Therapy&Wellness

Healing&wellness

Artele vezi folosite in terapie

Din practica de aproape cinci ani în câteva spitale pediatrice importante din tara, s-a observat că dintre tehnicile GreenArts folosite, colajul cu flori presate se pretează a fi folosit în art-terapie pentru terapia copiilor cu afectiuni oncologice, iar modelajul de seminte se preteaza mai bine la copii cu afecțiuni ortopedice.

La adulți nu s-a observat nici o diferențiere la folosire în terapia cu arte verzi.

„Desi arta se referă în general la un mediu vizual, în cazul artelor verzi și mai ales atunci cand vorbim despre copii, acesta devine multisenzorial. Sentimentul dat de mirosul plantelor presate, zgomotul semințelor răsturnate pe masa de lucru pentru a le alege pe cele mai potrivite, textura neteda sau aspră a sâmburilor sunt mecanisme afective importante care fac legatura între copil, universul imaginației sale și mediul natural, de care a fost separat într-un fel sau altul.

Artele verzi pot constitui reconectarea copilului (inclusiv a celui interior-n.n.) cu natura într-o era virtuală, un instrument practic în psihoterapia verde sau în ecopsihologia aplicată. Natura stimulează creativitatea copilului solicitând vizualizarea și folosirea tuturor simțurilor.

Contactul direct, tactil si olfactiv (chiar gustativ – la sesiunea în care se folosesc semințe) cu materialul natural în cadrul procesului terapeutic al artelor verzi, combinat cu contactul vizual conduce la o deschidere către o înțelegere mai bună a proceselor Naturii. Pentru un copil care traiește într-un mediu artificial ce induce dezorganizare, natura oferă vindecare.” Extras din lucrarea „Terapia prin arte verzi în sprijinul pediatriei”, autor Constantin Serban, artist plastic independent (ConstantTino), psiholog si art-terapeut verde, fondatorul GreenArts Therapy si promotor de seama al Ecopsihologiei sau Psihologiei verzi in Romania.

Dacă doriți să lucrați efectiv și să deprindeți una dintre, sau chiar toate tehnicile artelor verzi vă invităm să vă programați la unul dintre Atelierele de stimulare a creativitatii GreenArts. Detalii suplimentare trimițând un email pe adresa greenartsgallery (at) gmail.com, cu subiectul Atelier de arta…, care va place.

Astfel, aveți ocazia să vă faceti un bine atât dvs înșivă, cât și unui copil aflat în suferință, întrucat o mare parte din fondurile obținute sunt direcționate pentru realizarea atelierelor GreenArts Therapy cu scop umanitar.

Sau, dacă doriți  numai să sprijiniți dezvoltarea conceptului sau doar realizarea practică a cât mai multor ateliere umanitare pentru ca un numar cât mai mare de copii cu diferite traume fizice sau psihice să beneficieze de atelierele GreenArts Therapy, puteți să contribuiți în mai multe feluri. Detalii despre cum puteți să sprijiniți efectiv vă rugăm să aflați accesând link-ul urmator http://www.greenarts.ro/contribuie/

______________________

Mai multe informații, inclusiv despre lucrări științifice ale fondatorului conceptului GreenArts, Șerban Constantin – artist independent green, Constant (Tino) pot fi accesate pe site-ul tino.ro

Despre evenimente la care au participat membrii comunitatii artistilor GreenArts,  va invitam sa aflati accesand butonul “Expozitii” din meniul principal.

Vă încurajăm să ne trimiteti feedback-ul dvs. pe adresa de email greenartsgallery (at) gmail.com sau sa lasati mai jos, comentariul dvs.

Multumim pentru vizita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *