De Halloween, sculptura “GreenArts Therapy” in dovleac placintar

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

În fiecare an, la sfârșitul lunii octombrie, peste ocean și nu numai, se sărbătorește Halloween-ul. Cei care țin sărbătoarea își decorează casele și curțile cu dovleci, cu pânze de păianjen etc, pregătesc diferite meniuri specifice zilei, se costumează special chipurile pentru a împiedica spiritele rele să treacă în lumea noastră și se pornesc la colindat din casă în casă

.Halloween2014_colaj2

În ultimii ani, sărbătoarea de Halloween a fost preluată din ce în ce mai mult și de locuitorii tării noastre și, din ce în ce mai des, grădinițele și școlile organizează evenimente special dedicate acestei zile, probabil și datorită faptului ca exista pe vremuri și la noi ceva asemănător. Practic de Halloween creștinii catolici și protestanți sărbătoresc toți Sfinții. E o sărbătoare veche ce are semnificația de trecere de la lumină la întuneric, iar acest moment al anului slăbește hotarul dintre cele două lumi. Astfel se spune ca umbrele de dincolo pot trece în acest tărâm. Costumele și măștile înfricoșătoare purtate de oameni au menirea de a speria acele spiritele rele de dincolo pentru a nu trece acest prag în lumea noastră.

concurs frumusete1

Pentru noi, sărbătoarea de Halloween reprezintă un prilej de stârnit emoții pozitive acelora care au mare nevoie de aceste stări astfel ca, pe data de 30 oct 2015, în cadrul proiectului umanitar GreenArts®Therapy al asociației ecologiste de Turismverde®, am oferit pacienților secției de Ortopedie pediatrica a Spitalului Maria S. Curie, al doilea cel mai vesel atelier de creație spitalicesc de Halloween din Romania, după ediția din 2014 de pe secția de Oncologie pediatrica a Spitalului de copii Sf. Maria din Iași.

Verticalcreatie

Alături de curajosul Tino – clovnul profesor de optimism dar si de artă verde, micuții au pornit într-o aventură extraordinara, condimentată cu peste 30 de dovleci plăcintari sculptați activitate care le-au oferit nenumărate emoții vesele și satisfacție. Dovlecii sculptați frumos de hidos au avut rolul de a speria boala care ii ține pe micuți țintuiți pe patul de spital.

creatie5

Pacienții, “prichindei curajoși” dar și tineri destoinici au fost întâmpinați cu nenumărate surprize în ton cu sărbătoarea „vesel de înfricoșătoare” . Cei mici, dar și cei mari, s-au distrat în mod creativ prin participarea la atelierul de creație GreenArts®Therapy. Astfel au realizat câte un dovleac haios pe care fiecare copil îl păstrează pe noptieră de la capătul patului pentru a speria boala și care apoi la externare poate fi luat acasă si gătit in cuptor sub forma de o delicioasa placintă. Cu aceasta ocazie am învățat de unde vine aceasta tradiție de a sculpta dovleci de Halloween și, de asemenea am aflat lucruri noi despre aceasta sărbătoare a Halloween-ului.

Verticallucru2

Hallowe’en sau în vechime All Hallow Even, atestată la anul 1556, este sărbătoarea trecerii dintr-o parte în alta a dualității. Vechii celți marcau trecerea din jumătatea luminoasa a anului în jumătatea întunecată a anului când scade lumina și creste perioada de întuneric. Se sacrificau animale și se aprindeau focuri peste care oamenii săreau pentru a se purifica și pentru a se pregăti de noua etapa a anului. Este o perioada a interferențelor între doua planuri. Dar originea acestei celebrări merge mult înapoi în timp, până în antichitate.

creatie6

Halloween-ul nu este o sărbătoare a sperietorilor și groazei și a ororilor. Este o sărbătoare a tuturor Sfinților. Astăzi ea se sărbătorește comercial, atipic și fără legătură cu semnificația originară. Aproape că s-a transformat într-o generare de sperietură.

Verticalcreatie3

Noi am transformat momentul într-o ocazie de sperietură pentru bola copiilor de pe secția de Ortopedie a Spitalului Maria S. Curie București. Clovnul Tino, profesorul de 8imism® al Scolii de optimism®, i-a distrat și premiat pe toți pacienții (însoțitori părinți sau bunici, personal medical auxiliar și cadre sanitare), inclusiv pe acei copii operați în aceea zi dar cel mai important i-a asistat în realizarea dovleacului de speriat.

lucru3

Ne-am gândit să dăm o nouă înfățisare “happy faces” dovleacului sculptat și transformat într-un felinar de obicei înfiorător de hidos. Cei mici au deprins de la clovnul Tino, etapele necesare pentru a confectiona cei mai prietenoși (happy faces) „monștri” din dovleac. Prin tehnicile utilizate, participanții au învățat tehnici noi de artă verde -GreenArts și au putut interacționa cu alți „meșteri” de vârsta lor. Iar pentru a fi pe deplin în atmosfera de Halloween, Tino – clovnul profesor, inclusiv de 8imism® , i-a speriat cu o suzetă uriașă.

Verticalcreatie7

La finalul evenimentului, pacienții mari și mici au avut parte de o expozitie ad-hoc cu toate lucrările realizate în cadrul atelierului de creativitate GreenArts®Therapy de sculptura în dovleac.
Juriul de specialitate, format și din cadre medicale, au ales cele mai happy&optimiste lucrări artistice. Toți participanții au primit daruri, fructe, semințe sănătoase, în special de dovleac, dulciuri, reviste, cărti de colorat, jucării de pluș, lumânări parfumate și alte daruri în atmosferă sărbătorească. Copiii, chiar daca aflati într-un cadru spitalicesc, s-au distrat copios, umpland de rasetele lor si de voie buna culoarele si saloanele sectiei uitand, unii si pentru cateva ore, locul in care se afla si motivul pentru care se aflau acolo.

concurs_frumusete1

Deci iata cum, datorita proiectului umanitar GreenArts® Therapy al asociatiei ecologiste de Turismverde® realizat impreuna cu Scoala de optimism – 8imism®, si a tuturor acelor adevarati prieteni ai 8imism-ului si a verdelui, de Halloween 2015 creativitatea și distracția și ( nu în ultimul rând) optimismul au fost cuvinte terapeutice pe secția de Ortopedie pediatrica a Spitalului Maria S. Curie Bucuresti în seara zilei de 30 oct 2015.

Verticalcreatie4

Mulțumim și pe această cale acelor anonimi care prin contribuția lor au ajutat la realizarea cu succes acestei activități umanitare și creative de terapie prin arta verde și optimism.

Multumim de asemenea personalului medical care faciliteaza de fiecare data cu amabilitate accesul artei terapeutice pe sectia de Ortopedie. Multumim si parintilor care au primit cu entuziasm actiunea noastra si care i-au incurajat pe copii sa se implice in actul creativ, in unele cazuri participand si ei alaturi de copii si pentru feedback.Verticallucru

Mulţumirile noastre contează mai puţin faţă de mulţumirile copiilor care au participat şi care au beneficiat de aceste ateliere. Fiecare copil, chiar si bolnav fiind, are dreptul sa creeze si sa se joace, are nevoie de suport si implicare in activitati artistice deconectante, cum sunt cele oferite in cadrul atelierelor umanitare GreenArts Therapy.

proiect_are
Dacă doriți să sprijiniți in continuare activitățile umanitare GreenArts Therapy o puteti face in urmatoarele moduri:
-facand cunoscuta activitatea noastra prietenilor si cunoscutilor;
-devenind prieten cu “Green Arts Arte Verzi” in cadrul retelei Facebook;
-participand la Atelierele de creatie avand ca motto: Donez, creez, ma distrez, natura si viata protejez!
-participand voluntar la actiunile asociatiei ecologiste Turismverde;
-devenind membru sustinator al asociatiei Turismverde;
-redirectionand 2% din impozitul pe venit anual virat la stat catre Asociatia Ecologica Turismverde;
-facand o donatie in contul ASOCIATIEI ECOLOGICE TURISMVERDE, CIF:24703520, IBAN: RO 19 CECEB 10730RON 3347055
-firmele pot face sponsorizari de pana la 20% din impozitul pe profit datorat statului, in limita a 3‰ din cifra de afaceri.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *