Despre artele verzi

”O contopire a iubirii cu concepția despre arbori va învăța omenirea să tragă din păduri foloase incomparabil mai mari decât materialul pentru construcții și combustibil.
Iubirea îi va șopti omului în ce mod pădurile, înaltele și imensele suprafețe, cu miliarde de tulpini, ramuri și frunze servesc drept cabluri ideale pentru elementul spiritual superior, pe care ele îl acumulează și-l redau omului, în proporție cu capacitatea lui de receptivitate (…)
Putem să căpătăm această iubire din infinit, proporțional cu iubirea nostră față de orice formă a existenței, fie aceasta un tufiș, fruct, insectă etc.” (Prentice Mulford, 1947)

Artele verzi reprezintă practic un nou curent cultural, de nișă, apărut ca o consecința a pătrunderii mișcării de mediu și în artă, fiind astfel si un instrument de conștientizare prin artă asupra necesității protecției mediului.

În țara noastră, artele verzi s-au materializat sub forma conceptului GreenArts, al cărui motto este „Natura, prin Ea însăși!”, concept artistic care reprezintă Natura folosind numai materiale naturale, cat mai aproape de forma lor originala.

GreenArts este un concept artistic care folosește practic sufletul și inima. Arta verde este sugerată de Natura însăși – văzută și interpretată de fiecare după sufletul său.

Cele mai frecvente tehnici utilizate in artele verzi sunt: tehnica colajului 2D, tehnica modelajului 3D, tehnica colajului efemer combinat cu fotografia, tehnica impletiturilor de canepa, acuarela verde sau pictura cu culori vegetale.

Cele mai frecvente tehnici utilizate în artele verzi sunt: tehnica colajului 2D, tehnica modelajului 3D, tehnica colajului efemer combinat cu fotografia, tehnica împletiturilor de cânepă, acuarela verde sau pictura cu culori vegetale.

Tipurile de materiale folosite în artele verzi sunt:

 • seminte în SeedsArt;
 • flori si frunze presate în cadrul Pressed flower Art (Oshibana);
 • pietre în StoneArt
 • cafea si vin, (Coffee&wine Art) suc de sfecla rosie, suc de grau verde, decoct de foi de ceapa, de frunze de nuc,  carbune vegetal (Sumi-e) etc, în Arta cu tușe vegetale –“acuarela verde” sau pictură cu culori vegetale-GreenArts Brush ;
 • sfoară de cânepă – Hemp Art;
 • fructe, coji de seminte, păstăi, etc în ShellArt;
 • ramuri uscate, scoarță de copac, lemn în Bark and Branch Art.
 • materiale vegetale combinate cate doua, trei sau mai multe- Combined GreenArts. Î

În artele verzi exista o singura interdicție și anume aceea de a nu se interveni asupra materialului natural, de exemplu prin pictare, vopsire sau alte procedee care să influențeze (eclipseze) specificul natural al mediului artistic folosit în exprimare.

Colors

„Deși arta se referă în general la un mediu vizual, în cazul artelor verzi și mai ales atunci când vorbim despre copii, acesta devine multi-senzorial. Sentimentul dat de mirosul plantelor presate, zgomotul semințelor răsturnate pe masa de lucru pentru a le alege pe cele mai potrivite, textura netedă sau aspră a sâmburilor sunt mecanisme afective importante care fac legătura între copil, universul imaginației sale și mediul natural, de care a fost separat într-un fel sau altul. Artele verzi pot constitui reconectarea copilului (inclusiv a celui interior-n.n.) cu natura într-o era virtuală, un instrument practic în psihoterapia verde sau în eco-psihologia aplicată. Natura stimulează creativitatea copilului solicitând vizualizarea și folosirea tuturor simțurilor. Contactul direct, tactil și olfactiv (chiar gustativ - la sesiunea în care se folosesc semințe) cu materialul natural, în cadrul procesului terapeutic al artelor verzi combinat cu contactul vizual, conduce la o deschidere către o înțelegere mai bună a proceselor Naturii. Pentru un copil care trăiește într-un mediu artificial ce induce dezorganizare, natura oferă vindecare.” Extras din lucrarea „Terapia prin arte verzi în sprijinul pediatriei”, autor Constantin Serban, artist plastic independent (ConstantTino), psiholog si art-terapeut verde, fondatorul GreenArts Therapy si Psihologiei verzi in Romania.

Dacă doriți să transpuneți în realitate prin imaginație, simțire și iubire, dând viață materialelor naturale, să lucrați efectiv cu materiale naturale vă invităm să vă programați pentru început la Atelierul introductiv în tehnicile GreenArts. Detalii suplimentare trimițând un email pe adresa greenartsgallery (at) gmail.com, cu subiectul Atelier introductiv.

Dacă doriți să deprindeți una dintre tehnicile de “arte verzi” vă invităm să vă programati la unul dintre Atelierele de stimulare a creativității -GreenArts, trimițând un email cu subiect Atelier de … (tehnica cu care rezonați) pe adresa greenartsgallery (at) gmail.com

Astfel, aveți ocazia să vă faceți un bine atât dvs înșivă, cât și unui copil în suferință, întrucât o mare parte din fondurile obținute sunt direcționate pentru realizarea atelierelor GreenArts Therapy cu dublu scop, etic și estetic.

Dacă doriți să sprijiniți dezvoltarea conceptului sau, numai realizarea practică a cât mai multor ateliere umanitare, pentru ca un număr cât mai mare de copii cu diferite traume fizice sau psihice să beneficieze de atelierele GreenArts Therapy, puteți să contribuiți în mai multe feluri.

Aflați detalii despre cum puteți să o faceți efectiv, accesând link-ul http://www.greenarts.ro/contribuie/

Mai multe informații, inclusiv despre alte lucrări științifice ale fondatorului conceptului GreenArts, psiholog  Constantin (Tino) SERBAN, fondator Green Psychology în Romania, pot fi accesate cu un click pe butonul Artiști din meniul general sau pe site-ul tino.ro

Vă încurajăm să ne trimiteti feedback-ul dvs. pe adresa de email greenartsgallery (at) gmail.com sau să lasați mai jos, comentariul dvs.

Mulțumim pentru vizită!

  1 comment for “Despre artele verzi

 1. 15th December 2015 at 10:43 am

  Cautand pe netul din Romania iata ca am gasit saitul dumeavoastra verde.
  Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!
  Maurice Stapleton
  orafixa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *