Ateliere de creatie la… firu’ ierbii, de sanziene

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

În weekendul 24-25 iunie 2017 între orele 10,00-18,00 artele verzi au fost la dispoziția celor dornici să participe la atelierele de stimulare a creativității pregătite, pe durata a două zile de Vacanță Verde la.. firul ierbii pe covorul verde al Parcului Icoanei din București, în Grădina cu artiști.

Vacanța verde a debutat în prima parte a zilei cu atelierul de jucării “Fun ReciclArt” ce a avut ca moto: “Artă, nu gunoi!” în cadrul proiectului EcoArt urmat, în cea de a doua parte a zilei de Atelierul SeedsArt având motto: “Semințe de… Sânziene”.

Copii, (cu mic cu mare) au realizat sub îndrumarea de specialitate a fondatorului proiectului, jucării inedite folosind semințe si/sau deșeuri din plastic, hârtie, carton, textile etc realizând adevărate opere de artă dedicate evenimentului solar.

Solstițiul de vară, ziua cea mai lungă a anului după care începe să scadă putin, câte putin, cu cât urlă cainele la lună sau cu câtă rapiditate se miscă capul bufnitei noaptea, a fost determinat artistic de empiric de micii artisti GreenArts cu ocazia celor două zile de Vacanță verde din parcul Icoanei, prin observarea atentă a reperelor terestre, în special a bioritmurilor stabile ale unor plante (sânziana sau drăgaica), păsări , insecte (licuricii) si cosmice (aștri si constelatii).

 

Din flori de sânziene si spice de grâu se împleteste o cunună, purtată pe cap de o fecioară în ceremonialul complex numit Dansul Dragaicei identificata cu zeita Diana.  Fata care pune floarea sub capatai in noaptea de sânziene îsi vede în vis ursitul, femeia care îsi înfasoară mijlocul cu tulpini de sânziene este ocolită de dureri de sale în timpul secerisului, fecioarele si nevestele care o poartă în sân sau în păr sunt mai atrăgătoare, mai frumoase si drăgăstoase.

Sânziana este o plantă erbacee din familia Rubiaceae, substitut fitomorf al zânei fecioare care dă miros si leac florilor, rod bogat holdelor. În flora României cele două varietăti de plante, sânziana galbenă (Galium verum L.) si sânziana albă (Galium mollugo L) cresc prin fânete și livezi, pe marginea drumurilor, prin păduri si pe lângă garduri. Planta are două denumiri zonale: sânziana (Oltenia, Banat. Transilvania, Bucovina, Maramures, nordul Moldovei) si drăgaica (Dobrogea, Moldova de sud si centrala, Muntenia). Florile, frumos mirositoare, tulpinile, semintele si rădăcinile au numeroase utilizări în medicină si cosmetica populară, în obiceiurile si actele magice împlinite în ziua înfloririi, 24 iunie, solstițiul de vară.

Din categoria mitologiei verzi, sânzianul este un personaj inventat în anul 2017 de grupul creativ de copii vizuali spatiali si artisti SeedsArt din Bucuresti, caricaturizat prin tehnica mastilor GreenArts. El este un zân întotdeauna bun, semidivinitate masculină de origine extraterestră cu rol de salvare a padurilor de la taierea la ras.

Dacă ar lasa copii sa vină la ei, oficialitățile ar avea în zâni o forță creatoare care sa-i sprijine. Zânii sunt socotiti că s-ar întrupa în arbori si arbuști, si în semințele lor.

Arta cu semințe – engl. Seeds Art, reprezintă o formă de exprimare artistică a creației imaginate în care, mediul artistic folosit pentru redare este reprezentat de diferitele semințe de plante alese coloristic, dar și ca formă și textură. In functie de complexitatea si timpul alocat realizarii lucrarii contributia este diferita.

Atelierele sunt susținute de Constantin Serban, artist plastic independent, ecolog si psiholog, fondatorul terapiei prin arta verde, coordonatorul Atelierelor de creativitate GreenArts de care au beneficiat până în prezent peste o mie de copii. A realizat multe expozitii personale si de grup în tară si străinătate, având lucrări văndute în Germania, Cehia, Ungaria, Serbia si SUA. A sustinut ateliere GreenArts in diverse locatii din Bucuresti (Librariile Carturesti din Afi Palace si Promenada, GreenTea, Serendipity etc) si in tara (Carturesti Plas Mall Iasi, Mall Rm Valcea, Buzau, Targoviste etc).“EcoArta (ReciclArta) & GrenArta” fac parte din proiectul “EducArtS/EduArD” – Educatie prin Arta pentru Sustenabilitate/Durabilitate al Asociatiei Ecologiste Turismverde* inceput in 2009 in diverse scoli, universitati si alte locatii cu specific cultural. Detalii pe http://turismverde.ro/pagini/EducArtS.html

Susținem periodic ateliere de stimulare a creativității în Bucuresti sau provincie. În cadrul atelierelor vă oferim posibilitatea inclusiv să creați un obiect hand-made sub îndrumare de specialitate, care sa va înfrumusețeze exteriorul, dar mai ales.. interiorul.

Prin participarea la ateliere aveți posibilitatea să contribuiti si la strângerea de fonduri pentru realizarea următoarelor ateliere umanitare din spitale.

Detalii de la precedentele actiuni in categoria Ateliere umanitare.

Vizitati situl artelor verzi in numar cit mai mare si deveniti prietenii nostri pe site, introducand adresa ta de email pentru a primi noile postari in campul “Inscrie-te!” de pe pagina de “Home”. De cind a fost lansat, pe site am postat zeci, sute de articole, studii, materiale foto si marturii. Continuati deasemenea sa vizitati si situl turismverde.ro/categorie/stiri/ si site-urile partenere greenarts.eu, greentourism.ro, tino.ro etc.

Dacă vă place articolul nostru si doriți să-l distribuiți, o puteți face păstrând articolul integru si toate link-urile intacte.

Dacă doriți să contribuiți benevol pentru continuarea atelierelor, vă invitam să accesați secțiunea dedicată, aici!

Puteți de asemenea să promovați acțiunile noastre la baza dumneavoastră de contacte.

Inclusiv să vă manifestați apreciativ pe pagina dedicată proiectului pe fbk, aici!

Sau/și să participați la unul dintre atelierele noastre creative și verzi, aici!

Sau atunci cand sunteti în căutarea unui cadou, în loc să luați unul gata făcut, puteți să vă faceți unul sub îndrumare.

Vă mulțumim anticipat!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *