Arta florilor presate(Pressed flower Art)

În arta cu flori și frunze presate, mai pe scurt “Arta florilor presate” (Pressed Flower Art in engleza) sau “Oshibana Art” se folosesc părți din plante (flori, frunze, tulpini etc.) după ce acestea au trecut printr-un proces de uscare și de presare.

În arta japoneză a florilor presate denumita Oshibana, artiștii foloseau plante naturale presate pentru a „picta” imagini din natură.

Cu circa 600 de ani în urmă, samuraii erau singurii care practicau această artă, pe lângă caligrafie, mânuirea armelor și meditație.

Se credea atunci (precum avem convingerea și astăzi) că această ocupație îi ajuta pe luptători (ca și azi pe oamenii pașnici) să înțeleagă înțelepciunea naturii și în același timp să atingă armonia sufletească. Detalii despre ce și cum pe wall-ul grupului dedicat Ecopsihologiei sau Psihologiei verzi pe Facebook.

În imaginea de mai jos este realizat un colaj cu flori si frunze presate prin arta florilor presate, realizat de green artist, ConstantTino un samurai&shaman (Șerban și shareman) al zilelor noastre, cel care a împărtășit noul concept al artelor verzi, GreenArts.

Constant_Tino Pressed Flower Artwork

 

Colajul cu flori presate

Colaj cu flori presate, este denumirea generică a tehnicii colajului cu materiale vegetabile presabile. Este o tehnică de redare artistică bidimensională a creatiei imaginate prin care se lipesc flori si frunze, materiale vegetale etc. obținute prin presarea și uscarea plantelor.

În imaginea de mai jos este prezentată un exemplu de paletă minimală pentru o sedința de artă verde cu flori și frunze presate. Poate fi folosită și în cadrul unei sedințe simple de stimulare a creativității, nu neaparat cu scop terapeutic.

Paleta minimala colaj flori presate 

Arta efemeră cu flori presate

În imaginea de mai jos este prezentată o lucrare efemeră cu flori si frunze presate realizată de un adult în cadrul unui atelier de creativitate in anul 2014.

Arta Efemera cu flori presate

 

Cea mai de seamă reprezentantă a miscării Oshibana în Romania este artista independentă, Adela-Maria Talpes, castigătoarea unei mențiuni speciale în Conneticut SUA, 2011, la competița internatională organizata de WWPFG (World Wide Pressed Flower Guild). Detalii în continuare despre activitatea artistei și despre arta florilor presate pe www.floripresate.ro și www.oshibana.ro

Afis_expo

 

Dacă doriți să lucrați efectiv și să deprindeți Arta florilor presate vă invităm să vă programați la unul dintre Atelierele de stimulare a creativitatii GreenArts. Detalii suplimentare trimițând un email pe adresa greenartsgallery (at) gmail.com, cu subiectul Atelier de Arta florilor presate.

Astfel, aveți ocazia să vă faceti un bine atât dvs înșivă, cât și unui copil aflat în suferință, întrucat o mare parte din fondurile obținute sunt direcționate pentru realizarea atelierelor GreenArts Therapy cu scop umanitar.

Dacă doriți numai să sprijiniți dezvoltarea conceptului sau doar realizarea practică a cât mai multor ateliere umanitare, pentru ca un numar cât mai mare de copii cu diferite traume fizice sau psihice să beneficieze de atelierele GreenArts Therapy, puteți să contribuiți în mai multe feluri. Detalii despre cum puteți să sprijiniți efectiv vă rugăm să aflați accesând link-ul urmator http://www.greenarts.ro/contribuie/

______________________

Vă încurajăm să ne trimiteti feedback-ul dvs. pe adresa de email greenartsgallery (at) gmail.com sau sa lasati mai jos, comentariul dvs.

Multumim pentru vizita!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *