Arta cu seminte (Seeds Art)

Arta cu semințe – engl. Seeds Art, reprezintă principala formă de exprimare artistică a creației imaginate în care, mediul artistic folosit pentru redare este reprezentat de diferite semințe de plante alese coloristic dar și ca formă și textură.

Conform clasificării facute de fondatorul conceptului GreenArts – Constantin Serban, în cercetarea recentă cu titlul “Arta verde, metodă inovativa de intervenție psihologică în lucrul cu trauma la copii”, exista trei modalități de exprimare în arta cu semințe – SeedsArt  și anume: Colajul cu semințe, Modelajul din semințe și Arta efemeră cu semințe.

Colajul cu semințe – SeedsArt Collage

Este o tehnică de redare bidimensionala a creatiei imaginate in care sunt folosite semințe.

Semințele având aproximativ aceeași grosime dar forme, , textura și culori diferite se lipesc pe un support plan, tot natural, pentru a alcătui o imagine 2D.

Chloe_GreenArts_mushroom

Tablou realizat prin tehnica colajului cu seminte de Chloe în cadrul unui atelier de creatie GreenArts în anul 2012.

 

Modelajul din seminte – SeedsArt Modeling

Reprezinta o tehnică GreenArts  în care sunt folosite diferite semințe pentru redarea tridimensionala a creației imaginate. Semințele se lipesc liber în spațiu pentru a se reda fizic o creație imaginată spațial.   Se pot folosi si sâmburi uscați de fructe.

SeedsArtTurtleMix

Diferite țestoase realizate prin tehnica modelajului cu semințe de Constantin (Tino.ro) în anii 2010-2011 pe diferiți suporți de lemn sau în unele cazuri chiar fără support, cum este cazul țestoasei cu carapacea de castana, foto dreapta jos.

Arta efemera cu seminte, Ephemeral SeedsArt

Reprezinta o tehnică GreenArts  în care sunt folosite semințe asemănătoare, de obicei din aceeași specie, pentru redarea bidimensională a creației imaginate în care, semințele nu se lipesc, ci sunt așezate în poziția dorită pe un plan orizontal.

Este o tehnica folosită în ședințele de art-terapie verde, GreenArts Therapy sau în lucrul creativ cu persoane sănătoase.

Semințele nu necesita fixarea îndelungată. De aici efemeritatea lucrării.

Tehnica este folosită în cazul copiilor care nu au încă abilitatea de a folosi instrumente de lipit, precum și în cazul ședințelor de terapie prin artă desfășurate în mijlocul naturii sau cu grupuri mai mari de participanți.

Aceasta tehnica este bine a fi asociata cu fotografia, permițând astfel păstrarea imaginii lucrării realizate un timp îndelungat inclusiv interpretarea terapeutică.

Imaginea de mai jos reprezintă artă efemeră realizată în cadrul unui atelier de creativitate cu o serie de copii supradotați ai Centrului Gifted Education din România.

Arta efemera_colaj

Arta efemeră se pretează foarte bine și la copii mai mari, dar și la adolescenți, și chiar adulți.

 

Arta verde cu semințe – SeedsArt dezvoltă o serie de abilități legate de cunoașterea semințelor, clasificarea lor, descoperirea unor atribute precum formă, culoare, textură, miros, chiar și gust, dar mai ales manevrarea și punerea lor împreună pentru realizarea unei lucrări creative și estetice, fie ea și efemeră care să exprime o idee.

Dacă doriți să lucrați efectiv și să deprindeți tehnica SeedsArt vă invităm să vă programați la unul dintre Atelierele de stimulare a creativitatii GreenArts. Detalii suplimentare trimițând un email pe adresa greenartsgallery (at) gmail.com cu subiectul Atelier SeedsArt .

Astfel, aveți ocazia să vă faceti un bine atât dvs înșivă, cât și unui copil aflat în suferință, întrucat o mare parte din fondurile obținute sunt direcționate pentru realizarea atelierelor GreenArts Therapy cu scop umanitar.

Dacă doriți să sprijiniți dezvoltarea conceptului sau numai la realizarea practică a cât mai multor ateliere umanitare prin care un număr cât mai mare de copii cu diferite traume fizice sau psihice să beneficieze de atelierele GreenArts Therapy, puteți să contribuiți în mai multe feluri. Aflați detalii despre cum puteți să faceți efectiv aceasta, accesând link-ul http://www.greenarts.ro/contribuie/

______________________

Mai multe informații, inclusiv despre alte lucrări științifice ale fondatorului conceptului GreenArts, psiholog Șerban Constantin – artist independent, promotor Green Psychology, Constant (Tino) pot fi accesate pe site-ul tino.ro

Artele verzi – GreenArts reprezintă o nouă mișcare culturală europeană care s-a născut în România putin înainte de 2010, pentru a evidenția frumusețea și importanța naturii așa cum a fost ea creată.

Reprezintă totodată si o formă de manifest tăcut  al artei/artiștilor preocupati de soarta naturii.

Motto-ul GreenArts este: “Natură, exprimată în artă prin Ea însăși”.

Despre evenimente la care au participat sau urmează să participe membrii comunității artiștilor GreenArts,  vă invităm să aflați detalii însoțite de imagini accesând butonul “Evenimente” din meniul principal.

Vă încurajăm să ne trimiteti feedback-ul dvs. pe adresa de email greenartsgallery (at) gmail.com sau să lasați mai jos, comentariul dvs.

Mulțumim pentru vizită!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *