Arta cu nisip (Sand Art)

În arta verde cu nisip, mai pe scurt “Sand Art”( engl.), se folosește nisipul, uscat sau în amestec cu apa.

Sunt doua metode principale de artă verde cu nisip: Una cu nisip umed (3D) și alta cu nisip uscat (2D). În ambele cazuri este vorba de arta verde efemera.

Arta verde cu nisip umed sau modelaj cu nisip. Sau “sculptură” cu/în nisip – Sand Art 3D.

În amestec cu apa nisipul se pretează foarte bine la modelaj după ce acesta au trecut printr-un proces de presare și de uscare. Primele obiecte de artă de acest fel au fost realizate în anii ’70 odată cu mișcarea hippy, pe plajele de pe Coasta de Vest a SUA.

După aceea au început să apară şi primele concursuri de sculptură în nisip. Începând cu anul 1990 este organizat chiar și un campionat  mondial de sculptură în nisip. Artiştii care realizează astfel de lucrări de artă sunt numiţi GreenArts “carver”.

Pentru ca o astfel de sculptură să capete formă, este nevoie ca nisipul să aibă câteva caracteristici importante și anume sa aibă un anumit tip de granulaţie, o anumita compoziţie în care nisipul lutos este cel mai important. Prin urmare, de cele mai multe ori, nisipul simplu de pe plajă nu are consistenţa potrivită.

Dacă este ales un tip de nisip potrivit și o metodă potrivită de lucru, sculpturile pot rezista şi la viteze ale vântului de peste 50 km/h. De obicei după ce este amestecat cu apă este presat prin tasare. Pentru a se menţine, se folosesc tehnici care să îi confere stabilitatea necesară.  Se începe cu mare atenție deoarece trebuie ca toate măsurătorile şi detaliile să se potrivească, deoarece artistul nu mai poate schimba nimic după.

Deşi nu ne-am aştepta, ploaia nu distruge lucrările de artă. Ea le oferă chiar un avantaj, pentru că prin umezeală vântul nu poate sufla particulele de nisip aşa de repede. Astfel, ele se pot menţine multe săptămâni, chiar câteva luni, în aer liber. În spaţii închise, în conditii propice de umiditate pot dura chiar și ani.

De asemenea, la folosirea artistică a nisipului uscat (2D) merită a fi prezentată tehnica inovativă a animației cu nisip, (sau diferite semințe foarte mici) așezate pe o suprafață de sticlă ce este luminată dinspre partea de jos, combinată cu proiecția pe un ecran în fața unor spectatori sau telespectatori, tehnică este deja cunoscută ca urmare a prestațiilor unor artiști talentați în show-uri televizate gen „X factor” sau „(…) au talent”.

 

Dacă doriți să lucrați efectiv și să deprindeți arta cu nisip – Sand Art, vă invităm să vă programați la unul dintre Atelierele de stimulare a creativitatii GreenArts trimițând un email pe adresa greenartsgallery (at) gmail.com, cu subiectul Sand Art.

Astfel, aveți ocazia să vă faceți un bine atât dvs înșivă, cât și unui copil aflat în suferință, întrucât o mare parte din fondurile obținute sunt direcționate pentru realizarea atelierelor GreenArts Therapy cu dublu scop, etic și estetic.

Dacă doriți să sprijiniți dezvoltarea conceptului sau, numai realizarea practică a cât mai multor ateliere umanitare, pentru ca un număr cât mai mare de copii cu diferite traume fizice sau psihice să beneficieze de atelierele GreenArts Therapy, puteți să contribuiți în mai multe feluri.

Aflați detalii despre cum puteți să o faceți efectiv, accesând link-ul http://www.greenarts.ro/contribuie/

______________________

Mai multe informații, inclusiv despre alte lucrări științifice ale fondatorului conceptului GreenArts, psiholog Șerban Constantin – artist “plastic” independent, promotor Green Psychology – Constant (Tino), pot fi accesate și pe site-ul tino.ro

Artele verzi – GreenArts reprezintă o nouă mișcare culturală europeană care s-a născut în România puțin înainte de 2010, pentru a evidenția frumusețea și importanța naturii așa cum a fost ea creată.

Reprezintă totodată și o formă de manifest tăcut  al artei/artiștilor preocupați de soarta naturii.

Motto-ul GreenArts este: “Natură, exprimată în artă prin Ea însăși”.

Despre evenimente la care au participat sau urmează să participe membrii comunității artiștilor GreenArts,  vă invităm să aflați detalii însoțite de imagini accesând butonul “Evenimente” din meniul principal.

Vă încurajăm să ne trimiteti feedback-ul dvs. pe adresa de email greenartsgallery (at) gmail.com sau să lasați mai jos, comentariul dvs.

Mulțumim pentru vizită!