Pictura cu carbune (Sumi-e Art)

Face parte din categoria Artei cu tușă vegetală – GreenArts Brush. Este una dintre tehnicile artelor verzi în care se folosesc, în formă concentrată sau diluată cu apă, culoarea negru obținută din cărbune. Practic este o pictură cu o singură culoare vegetală.

Pictura cu cărbune este o pictură minimalistă, care permite și chiar cere artistului să rezoneze în același timp cu subiectul ales – să înțeleagă și să exprime pe hârtie nu numai detalii, ci să transmită în principal altceva decât imaginea detaliată a subiectului.

De exemplu, să se deseneze o pasare concentrându-se pe expresia vigorii și grației acesteia mai degrabã decât pe reproducerea ei materială.

 

Aurelia 7ani

În arta cu cărbune vegetal,  artiștii caută să exprime grafic nu înfățișarea subiectelor alese, ci caută să capteze spiritul lor și anume acel ceva ce ceea ce răzbate dincolo de liniile obiective ale desenului.

Astfel, totul devine vizibil cu numai o tușă principală de culoare. Se realizează în fracțiuni de secundă, fapt care nu permite nici o corecție sau răzgândire.

În cheie Ecopsihologică sau a Psihologiei verzi, e ca și cum un singur gând rămâne încremenit în timp de/prin mâna sigură, și sau singură, a pictorului, prin transformare într-o singură culoare. Gând tipărit într-o singură culoare!

Sumi-e  (sau suiboku ga, ‘imagine în cărbune’ ) este un tip de pictură tradițională japoneză, însă originară din China secolului VII, introdusă mai apoi în Japonia de către călugării budiști, în secolul al XII-lea.

Date fiind flexibilitatea interpretării artistice și materialele folosite, Sumi-e-ul este la îndemâna oricui.

Prin natura mediului artistic de exprimare, sumi-e este o arta verde, și în același timp tradițională veche, care foloseste carbune, apă, pensulă, hârtie.

Durează până să deprinzi măiestria acestei arte, dar oricine poate să deseneze în cărbune, chiar din prima zi.

Presupune redarea esenței unei imagini prin simplul contrast alb-negru, cu scop și de exersare a răbdării, auto-disciplinei și concentrării pe sarcină.

Dacă doriți să lucrați efectiv și să deprindeți arta picturii cu cărbune vegetal vă invităm să vă programați la unul dintre Atelierele de stimulare a creativitatii GreenArts trimițând un email pe adresa greenartsgallery (at) gmail.com, cu subiectul Sumi-e Art.

Astfel, aveți ocazia să vă faceți un bine atât dvs înșivă, cât și unui copil bolnav, întrucât o mare parte din fondurile obținute sunt direcționate pentru realizarea atelierelor GreenArts Therapy cu dublu scop, etic și estetic.

Dacă doriți să sprijiniți dezvoltarea conceptului sau, numai realizarea practică a cât mai multor ateliere umanitare pentru ca un număr cât mai mare de copii cu diferite traume fizice sau psihice să beneficieze de atelierele GreenArts Therapy, puteți să contribuiți în mai multe feluri.

Aflați detalii despre cum puteți să o faceți efectiv, accesând link-ul http://www.greenarts.ro/contribuie/

______________________

Mai multe informații, inclusiv despre alte lucrări științifice ale fondatorului conceptului GreenArts, psiholog Șerban Constantin – artist “plastic” independent, promotor Green Psychology – Constant (Tino), pot fi accesate și pe site-ul tino.ro

Artele verzi – GreenArts reprezintă o nouă mișcare culturală europeană care s-a născut în România puțin înainte de 2010, pentru a evidenția frumusețea și importanța naturii așa cum a fost ea creată.

Reprezintă totodată și o formă de manifest tăcut  al artei/artiștilor preocupați de soarta naturii.

Motto-ul GreenArts este: “Natură, exprimată în artă prin Ea însăși”.

Despre evenimente la care au participat sau urmează să participe membrii comunității artiștilor GreenArts,  vă invităm să aflați detalii însoțite de imagini accesând butonul “Evenimente” din meniul principal.

Vă încurajăm să ne trimiteti feedback-ul dvs. pe adresa de email greenartsgallery (at) gmail.com sau să lasați mai jos, comentariul dvs.

Mulțumim pentru vizită!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *