Arta verde si fotografia isi dau mana pentru promovarea muntilor Carpati

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

La sfarsitul lui 2014, Asociatia Ecologica Turismverde a avut placerea sa sarbatoreasca patrimoniul natural al Europei alaturi de CEEweb for Biodiversity si de alti parteneri, prin implicarea GreenArts in organizarea celei de-a doua editii a Concursului internațional de fotografie Go Wild.

A fost un bun prilej pentru noi de a scoate in evidenta, dintre toate frumusetile naturale ale Europei, pe cele ale Muntilor Carpati, regiune cu un urias potential de a deveni o destinatie de turism verde de prim rang. Am facut acest lucru acordand premiul special pentru cel mai frumos peisaj din Carpați la categoria Peisaje sălbatice.

Dintre sutele de fotografii inscrise in concurs la aceasta categorie, ne-a impresionat fotografia lui Sebastian Puraci din Timisoara si bucuria a fost cu atat mai mare cu cat este unul dintre putinii fotografi romani care s-au inscris in concurs.

Sebastian_Puraci_Mountain_trails_on_Tarcu_Mountains

Fotografia “Trasee montane in Muntii Tarcu” a fost poarta prin care am patruns intr-un spatiu imagistic surprinzator, populat cu “esente tari”; esente de natura si esente de oameni pe care Sebastian le extrage cu pasiune din lumea in care traieste. Interesul sau pentru fotografia de natura vine, dupa cum ne-a declarat chiar el, ca o consecinta a faptului ca este absolvent de geografie si foarte pasionat de mersul pe munte. “De cand am inceput sa fac fotografie, rucsacul de munte a devenit cu cateva kilograme mai greu datorita echipamentului foto.” Daca la inceput a fost doar un hobby, treptat fotografia a devenit mult mai mult decat atat, un mod de exprimare, o cale de a comunica celorlalti viziunea sa asupra lumii.

Revenind la fotografia castigatoare, Sebastian ne-a dezvaluit pe scurt contextul nasterii ei: “Am realizat-o in vara anului 2013 in Muntii Tarcu. Eram impreuna cu un grup mai mare intr-o tura de cateva zile, iar fotografia a fost realizata chiar in ultima seara petrecuta pe munte. Dupa ce am instalat tabara, ceilalti au ramas acolo, dar eu mi-am luat echipamentul foto si am plecat sa caut un loc potrivit de fotografiat, stiind ca doar acum lumina incepe sa fie potrivita pentru fotografiat. Locul potrivit l-am gasit chiar pe marginea “Gropii Tarcu” de unde in departare se poate vedea Muntele Mic si dealurile de la poalele lor. Am asteptat pana Soarele a coborat foarte jos pe cer si am facut mai multe fotografii, aceasta fiind una dintre ele.

Ii multumim lui Sebastian pentru ca a impartasit cu noi toti aceasta esenta de Munti Carpati si speram ca premiul nostru, realizat din flori si frunze presate il va ajuta sa retraiasca mai intens emotia intalnirii cu Muntii Tarcu, tocmai prin energia degajata de materialul natural din care este facut tabloul GreenArts.

Sunset inTarcu Mountains_m

Tabloul este realizat prin tehnica Oshibana, de catre Adela Talpes, artist Oshibana si co-fondator al conceptului GreenArts si contine o mare varietate de petale si frunze (brandusa, bujor, nalba, condurasi, coreopsis, panseluta, frunze diverse) presate cu cea mai mare grija, pentru a-si pastra culorile naturale si pentru a reda cat mai fidel esenta peisajului imortalizat de Sebastian.

Mountain_trails_on_Tarcu_Mountains-tile

Prin acordarea acestui premiu se pun in premiera mondiala bazele unei frumoase colaborari dintre arta fotografica si arta verde, valorificand astfel necesitatea de a promova frumusetile naturii in concordanta cu nevoia de a le proteja perenitatea.

Informatii detaliate despre portofoliul celor doi artisti aflati accesand site-urile:

Sebastian Puraci: http://sebastianpuraci.blogspot.ro/ si http://sebastianpuraciphotography.blogspot.ro/

Adela Talpes: www.oshibana.ro si www.floripresate.ro

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *